Gezonde worteltjestaart zonder suiker en boter

Bijna iedereen houdt wel van taart, maar als je een beetje op je voeding let, kom je erachter dat bijna overal suiker aan toe is gevoegd. Je bent vaak meer kwijt dan een kant-en klaarverpakking in de supermarkt, die snel gemaakt is. Nu het weer het weer wordt om gezellig voor de openhaard te zitten met een kop thee en iets lekkers erbij, leek het mij een leuk idee om een taart te bakken waar geen suiker en boter aan toe is gevoegd. Thuis letten wij enorm op wat wij eten aangezien mijn vader diabeet is en ik een schildklierpatiΓ«nt ben. Hierbij mijn versie van de gezonde worteltjestaart ! πŸ™‚

DSCF2011

Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten

Wat heb je nodig voor de worteltjestaart?

250 gram amandelmeel, volkorenbloem of glutenvrij zelfrijzend bakmeel

1 pakje (16 gram) bakpoeder

2 theelepels kaneel

115 gram kokosolie

80 gram walnoten

90 gram dadels

75 gram Griekse yoghurt

2 eieren

4 middelgrote wortelen

3 bananen

185 gram light roomkaas (cream cheese)

1 eetlepel siroop of honing (ik gebruikte Canadese Esdoornsiroop)

Hoe maak je de worteltjestaart?

Als eerste verwarm je de oven voor op 180 graden. Daarna ga je direct aan de slag met de meel, bakpoeder, kaneel en de walnoten.

Doe de meel, bakpoeder en kaneel in een schaal. Ik heb overigens glutenvrij zelfrijzend bakmeel gebruikt, omdat mijn vader niet tegen amandelen kan. Een ander soort bakmeel kan ook heel goed! Snij de walnoten in kleine stukjes. Roer deze door de massa heen en zet de schaal aan de kant. Dit heb je namelijk pas op het laatst weer nodig.

De kokosolie moet vervolgens in een klein pannetje op het vuur worden gezet. Zorg ervoor dat het niet gaat koken (niet gaat borrelen of pruttelen)! Ondertussen snijd je de dadels door de helft, ontpit je ze en snijd je ze in kleine stukjes. Voor de zekerheid kun je de kokosolie even van het vuur af halen en laten rusten. Vervolgens doe je de dadels erbij. Dit zorgt ervoor dat de dadels warm en zacht worden, waardoor ze later makkelijker te mixen zijn. Ook de kokosolie en de dadels zet je aan de kant en laat het rusten.

Vervolgens schil je de wortel. Die nare buitenkant wil je namelijk niet in je cake hebben πŸ™‚ Je kunt ervoor kiezen om ze te raspen of in kleine stukjes te snijden. Ik heb ervoor gekozen om ze in een keukenmachine klein te maken. Maar een staafmixer of raspen werkt ook prima. Met de bananen doe je hetzelfde. Verwijder de schil, snijd ze in stukjes (afhankelijk welk apparaat je gebruikt of met de hand) en doe ze bij de wortelen. Mix dit tot een massa die vrij dik is.

Doe de kokosolie met de dadels erbij. Als het goed is, zijn die nog redelijk warm. Mix dit tot een geheel samen met de wortelen en de bananen. Dan voeg je de Griekse yoghurt en de twee eieren toe. Mix dit wederom.

Nu moet het meelmengsel erbij. Dit doe je in kleine stapjes. Eerst doe je er telkens een eetlepel bij, zodat het apparaat niet ineens vastloopt. Dit herhaal je totdat er steeds meer van het mengsel erbij kan. Mix het nog even goed zodat er geen stukjes in zitten. Uiteraard kun je ervoor kiezen om de walnoten pas later toe te voegen, zodat je een beetje bite in je taart hebt πŸ™‚

Vet het bakblik in en leg vervolgens een stuk bakpapier in het bakblik. Het beste is om de randen ook te voorzien van bakpapier (voor het geval dat het omhoog stijgt). Doe het mengsel in het bakblik en zet dit 40 minuten lang in de oven. Bij 40 minuten controleer je met of het mengsel goed is. Dit kun je bijvoorbeeld met een satΓ©prikker doen. Wanneer het mengsel eraan blijft hangen, is het nog niet gaar. Laat het dan nog vijf minuten in de oven staan.

Ondertussen ga je aan de gang met de topping. Dit kun je trouwens ook prima weglaten πŸ™‚ Schep de roomkaas in een schotel en voeg er 1 eetlepel siroop of honing aan toe. Ik heb ervoor gekozen om 1 eetlepel in te doen, omdat ik niet zo’n zoetekauw ben. Als je het graag zoeter wilt hebben, kun je gerust nog een eetlepel erbij doen. Vervolgens mix je dit tot een mengsel. Dit heb ik met een handmixer gedaan, zodat het mooi glad werd. Dit kun je ook gerust met een vork doen (de roomkaas is namelijk vrij stevig).

Wanneer de cake klaar is, haal je het eruit en laat je dit afkoelen. Nu kun je frosting erop doen. Klaar is je cake! πŸ™‚

DSCF2017

Veel kookplezier en eet smakelijk !

Advertenties

5 Comments

Add yours →

  1. Ziet er heerlijk uit! Jammie!

    Like

  2. Wat een heerlijk recept Iris!! Super leuk πŸ™‚

    Like

  3. Hmm dit ziet er echt superlekker uit! Ga ik zeker een keertje uitproberen πŸ™‚

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: