Géke’s herfstige runderstoofpot met puree van zoete aardappel

Nu we in het najaar zijn beland en steeds dichter bij de winter komen, naderen we ook de tijd van stamppotten. Een heerlijke stamppot met rookworst. Typisch Hollands. Wat ik jammer vind aan stamppotten is dat ze zo enorm machtig zijn en er veel calorieën in zitten. Zoete aardappel wordt ook wel een superfood genoemd en zitten vol met Vitamine A, Vitamine C, magnesium, calcium, kalium en talrijke antioxidanten. In een zoete aardappel zitten wel ietsjes meer calorieën, maar doordat er meer vezels in zitten, zit je sneller vol en eet je minder dan de normale aardappel of stamppot. Daarnaast zijn de meeste rookworsten van varkensvlees gemaakt en aangezien ik geen varkensvlees eet, moet ik alternatieven zoeken. Bij dit gerecht heb ik gekozen voor rundvlees. En omdat het koudere weer eraan zit te komen, leek me een stoofpotje perfect voor bij deze puree. Dit is een eigen recept van mijn moeder, Géke. Dit recept heb ik nagemaakt en wilde dit graag delen 🙂

DSCF2166

Dit recept gaat uit van 4 personen.

Wat heb je nodig voor de runderstoofpot?

600 gram rundvlees

1/4 pompoen

1 rode paprika

2 uien

4 champignons

2 laurierblaadjes

peper

paprikapoeder

nootmuskaat

2 kruidnagels

1 eetlepel azijn

halve eetlepel mosterd

DSCF2150

Wat heb je nodig voor de zoete aardappelpuree?

3 zoete aardappels

ongeveer twee handjes rucola

1 ui

enkele walnoten

1 theelepel walnotenolie

DSCF2179

Hoe maak je de runderstoofpot?

Snijd het vlees in stukken, niet te klein, niet te groot. Doe dit in een schaal en kruid het vlees met peper, nootmuskaat en paprikapoeder. Voeg de mosterd en azijn toe, meng het en laat het ongeveer 5 minuten intrekken.

Braad het vlees aan in de pan met olijfolie. Snijd ondertussen de uien in ringen en voeg dit aan het vlees toe. Daarna voeg je ook de paprika en champignons toe, die je in grove stukken hebt gesneden. Doe de laurierblaadjes en kruidnagels erbij en voeg wat water toe. Laat het daarna sudderen.

Na ongeveer anderhalf uur voeg je de in stukjes gesneden pompoen toe. Laat het verder sudderen.

In dit recept hebben we ervoor gekozen om het in totaal 3 uur te laten sudderen, zodat het vlees lekker mals is.

DSCF2181

Hoe maak je de aardappelpuree van zoete aardappel?

Schil de zoete aardappels en snijd deze in stukjes. Kook de zoete aardappelen gaar. Ondertussen snijd je de uitjes in blokjes en fruit je ze in olijfolie aan. Daarna pureer je de gesneden stukjes zoete aardappel. Voeg de ui en de rucola toe aan de puree en meng dit. De rucola kun je op eigen smaak toevoegen. Persoonlijk vind ik de nootsmaak van rucola erg lekker samen gaan met de puree en heb daarom twee handjes eraan toegevoegd. Als laatste doe je de in stukjes gehakte walnoten bij de puree en meng je dit er ook doorheen. Net zoals bij de rucola, geldt hiervoor hetzelfde. Dit kun je op eigen smaak doen. Om het af te maken kun je ervoor kiezen om op je bord nog wat walnotenolie erover heen te doen, zodat het nog net iets smeuïger is.

Veel kookplezier en eet smakelijk !

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: